top of page

CPR

​

Lau-techniek transformatoren worden veel toegepast als voeding voor regelunits, actuatoren in de gebouw automatisering. Aangezien deze transformatoren voorzien zijn van ingegoten aansluitsnoeren moeten deze voldoen aan het CPR (NEN8012). Lau-techniek is voorbereid op deze norm en kan voorzien in aansluitsnoeren (bv halogeen vrij) om aan deze norm te voldoen. 

​

Afbeelding als voorbeeld toepassing als voeding regelunit in de gebouwautomatisering.

Hieronder samenvatting wat de norm inhoudt.

​

First things first
Voordat allerlei technische termen en begrippen u om de oren vliegen, helpen wij u met een eenduidige definitie voor een aantal zaken.

 

CPR = Construction Products Regulation (Verordening bouwproducten) 

 

NEN 8012 = Beperking van schade als gevolg van brand van en via elektrische leidingen

 

EN 13501-6 = Fire classification of construction products and building elements - Part 6

 

Binnen CPR kunnen we onderscheid maken in 2 onderdelen:

 

Resistance to fire (functiebehoud)
Reaction to fire (hoe kabels reageren bij brand)

 

De CPR is een Europese verordening, die verwerkt is in de Nederlandse NEN 8012 (voorheen NTA 8012).

 

Verschil CPR met IEC/EN
Voorheen werd brandgedrag van kabels voor voeding, sturing en communicatie in gebouwen meestal beoordeeld volgens de IEC/EN 60332, IEC/EN 61034 en de IEC/EN 60754. In de toekomst zullen deze testen opgenomen worden in de CPR.

 

Om kwaliteit te garanderen, zult u dus moeten voldoen aan de Europese wet- en regelgeving: oftewel de CPR vertaald naar de NEN 8012. Dit vervangt de IEC/EN 60332, 61034, 60745 zoals wij die kennen.

​

Brandklasses van kabels in CPR en NEN 8012
De CPR verordening over reactie bij brand kent 6 klassen: van Aca tot Fca. Deze worden toegekend op basis van de criteria voor warmteafgifteen vlamuitbreiding. In de volgende tabel ziet u een overzicht van alle brandklasses en diens classificatie en de bijbehorende brandbijdrage, brandrisico, minimale en maximale waarden.

Zoals in de tabel hierboven wordt weergegeven, moet de brandbijdrage verkleinen als het risico op brand vergroot. Met andere woorden: hoe groter het risico op brand is, des te hoger de klasse van uw kabel moet zijn en hoe hoger de klasse van uw kabel, des te kleiner de brandbijdrage. 

​

Om op producttechnisch niveau onderscheid aan te tonen, zijn er 3 bijkomende klassen. Deze zijn als volgt:

​

1. Rookontwikkeling (klasse s1, s2, s3)

​

2. Brandende druppels/deeltjes (klasse d0, d1, d2)

​

3. Corrosiviteit/zuurgraad (klasse a1, a2, a3)

​

Hierbij geldt - niet geheel onlogisch - dat hoe 'dichter bij de 0' hoe beter. Een kabel met een s1, d0 en a1 klasse staat dus voor geringe rookontwikkeling, laag aantal brandende vallende deeltjes en een lage mate van corrosiviteit. 

​

Grote kans dat u slechts te maken heeft met de NEN 8012. Dus in de tabel hieronder zijn de Classificaties en Brandrisico's verwerkt op basis van de Nederlandse situatie NEN 8012.

CE-markering
Waar het uiteindelijk om draait, is om voor zowel fabrikanten als gebruikers duidelijkheid te krijgen over daadwerkelijke prestaties van een kabel. Hiervoor zal de CE-markering (Conformité Européenne) worden gebruikt. Producten met deze stempel voldoen aan de eisen en waarborgen de veiligheid van de gebruikers. 

​

Wat betekent dit voor mij:
Iedereen in de installatieketen krijgt te maken met deze regelgeving. Van fabrikant tot distributeur en van installateur tot overheid en industrie.

​

Voor fabrikanten betekent dit:
Dat hun kabels brandproeven moeten ondergaan om de kabels de juiste classificatie toe te kennen.
Dat zij een Declaration of Performance (DoP) moeten opstellen en verstrekken bij de desbetreffende kabels
Dat zij een CE-marketing moeten opstellen en vermelden op de kabels, zodat duidelijk is welke klasse welke kabel heeft.
Dat zij periodieke controles moeten uitvoeren om te controleren of kabels ook op lange termijn in de juiste klassen zitten.

​

Voor distributeurs en groothandels betekent dit:
Dat zij erop toe moeten zijn dat alle kabelproducten die worden verkocht, zijn voorzien van de juiste productinformatie.

​

Voor installateurs en adviseurs betekent dit:
Dat zij op de hoogte zijn van de eisen van de regelgeving, inclusief alle voordelen en consequenties voor eindgebruikers
Dat zij de verantwoordelijkheid nemen om de juiste kabels te kiezen. Dat is wellicht het allerbelangrijkste
In de afbeelding hieronder ziet u een overzicht van de aanbevolen klassen voor speciale bouwwerken. 

Voor de overheid en industrie betekent dit:
Dat zij de nieuwe CPR implementeren in de Nederlandse regelgeving NEN 8012.

 

Wanneer gaan de nieuwe normen nou van kracht?
De eerste ingangsdatum van de nieuwe CPR was 1 december 2015. De Europese Comissie heeft echter een nieuwe Date of Applicabillity (DoA) gepubliceerd, namelijk 1 juli 2016. Ook is de overgangsperiode van 1 jaar herbevestigd. Die zal dus duren tot 1 juli 2017. Daarmee wordt aan alle EU-landen voldoende tijd gegeven om CPR voor kabels te implementeren in de nationale regelgeving. 

bottom of page